Actief Historisch Denken

Opleidingdetails

Jan de Vries
12-02-2019
15:30 tot 19:30 uur
Van der Valk Hotel, Utrecht
Jan de Vries
12-02-2019
15:30 tot 19:30 uur
Van der Valk Hotel, Utrecht

Actief Historisch Denken combineert historische vakinhoudelijke kennis met historische vaardigheden, waardoor er meer inzicht in het verleden is, maar ook in de betekenis van het verleden voor het heden.

Cursusleider: Jan de Vries

Deze cursus wordt gegeven door Jan de Vries. Jan de Vries (1955) is sinds 1981 werkzaam in het geschiedenisonderwijs, afwisselend als docent op middelbare scholen in Utrecht, Nijmegen en Zevenaar en als vakdidacticus aan de universitaire lerarenopleiding van de Radboud Universiteit Nijmegen(1985-1990 en 2000-2010). Hij werkt sinds 2010 als geschiedenisdocent in de havo-bovenbouw van het Liemers college Zevenaar.
Hij is de (mede)auteur van diverse boeken, artikelen en schoolmethodes over activerend geschiedenisonderwijs, zoals de driedelige serie Actief Historisch Denken. In 2006 kreeg hij van de Vereniging van Geschiedenisdocenten in Nederland de De Ruyterprijs voor zijn bijzondere verdiensten voor het geschiedenisonderwijs. En tijdens de uitreiking voor leraar van dit jaar, mocht Jan de Jubileumprijs in ontvangst nemen en werd door de jury geroemd voor zijn 'bijzondere bijdrage aan de ontwikkeling van het geschiedenisonderwijs'. 

Inhoud

In de cursus maken de deelnemers kennis met de onderwijskundige en geschiedtheoretische uitgangspunten van ‘Actief Historisch Denken’. Deze zullen vervolgens vorm en inhoud krijgen in praktisch lesmateriaal dat direct in de les gebruikt kan worden. Met de cursus krijgen deelnemers handvatten in handen om eigen leeractiviteiten te ontwikkelen waarbij leerlingen op een actieve en kritische wijze historische kennis en vaardigheden ontwikkelen.

Competenties

Cursisten verwerven:

  • Kennis over nieuwe wetenschappelijke inzichten in het ontwerpen, uitvoeren en evalueren van leeractiviteiten;
  • Inzicht in hoe leerlingen reflecteren op hun leerproces en leerontwikkeling;
  • Vaardigheden om een uitgebreid repertoire aan gedifferentieerde werkvormen, lesinhouden en leeractiviteiten in te zetten.

Ter voorbereiding van deze cursus willen we je vragen om eigen lesmateriaal of historische bronnen mee te nemen die de basis kunnen vormen van nieuw te ontwerpen lesmateriaal.

Let op! Bring your own device


De kosten voor de volledige opleiding (alle vier de cursussen) bedragen € 1195,-. Dit zijn vier cursusdagen inclusief hand-outs, lesmateriaal, handvatten om opgedane kennis al de volgende dag in de klas in te zetten, eten & drinken en inclusief BTW.

Iedere cursus is ook los te volgen voor € 345,- inclusief BTW.

3e deelnemer voor de helft: schrijven jullie je gelijktijdig in met drie docenten van dezelfde school of instelling en wordt de factuur naar één mailadres gestuurd, dan rekenen wij voor de derde persoon slechts 50% van de genoemde bedragen.

Willen jullie met meer dan drie deelnemers van dezelfde school of instelling deelnemen? Neem dan contact met ons op voor een offerte op maat.

Voor studenten hanteren wij een speciaal studententarief van € 49,95 inclusief BTW per cursus, op vertoon van een geldige studentenpas. Wil jij hier gebruik van maken, geef dit dan bij je aanmelding aan.

Routebeschrijving

Sluiten

Met de auto
Van der Valk Hotel Utrecht is gelegen langs de A12 afslag 17 (Utrecht/Jaarbeurs/Kanaleneiland). Het adres voor de navigatie is: Winthontlaan 4-6, 3526 KV, Utrecht.

U kunt uw auto parkeren in de parkeergarage van het hotel, wij verzorgen uw uitrijkaart.

Openbaar vervoer vanaf Utrecht CS
• Buslijnen: 65, 74 en 77
• Sneltramlijnen: 60 en 61

Vragen & offerte

Heeft u vragen of wilt u een offerte aanvragen? Neem dan contact met ons op via het onderstaande telefoonnummer of contactformulier:

Tel: 0316 820 993 Stuur ons een email
Copyright VO-University 2018 - 2019
Design & development by: Timeless Design