Differentieren: maak voor leerlingen het verschil

Opleidingdetails

Alianne Bakker
07-04-2020
14:00 - 16:00
Van der Valk Hotel, Utrecht
Alianne Bakker
07-04-2020
14:00 - 16:00
Van der Valk Hotel, Utrecht

In deze cursus staat differentiatie centraal: er wordt ingegaan op diverse aspecten waar je rekening mee kunt houden als het gaat om verschillen tussen leerlingen.  

Cursusleider: Alianne Bakker

Alianne Bakker begon ruim 6 jaar geleden als muziekdocent in het voortgezet onderwijs en rondde in 2017 de masters Orthopedagogiek en Onderwijskunde af aan de Rijksuniversiteit Groningen. Sindsdien houdt zij zich binnen haar promotieonderzoek bezig met differentiatie in het vo. Hierbij kijkt ze niet alleen naar hoe docenten differentiëren, maar ook naar de factoren die kunnen bijdragen aan succesvolle differentiatie. Daarnaast is ze werkzaam als docent aan zowel de RUG als de lerarenopleiding van de NHL.   

Inhoud

In deze interactieve cursus staat differentiatie binnen de klas centraal. Daarbij wordt ingegaan op diverse aspecten waar je als docent rekening mee kunt houden wanneer het gaat om verschillen tussen leerlingen. Vaak spreekt men met name over cognitieve verschillen tussen leerlingen wanneer het om differentiatie gaat. In deze cursus worden deelnemers uitgenodigd om verder te kijken dan alleen het cognitieve aspect en zal onder andere worden ingegaan op verschillen in sociaal-emotionele behoeften, leerstijlen en motivatie.

Daarnaast wordt, mede aan de hand van praktijkvoorbeelden, aandacht besteed aan verschillende vormen van differentiatie. Hiermee worden handvaten geboden om te differentiëren in leerstof, werkvormen, instructie, tempo en wijze van toetsing. Daarbij zal tevens ruimte zijn voor discussie rondom de haalbaarheid van differentiatie. Is het eigenlijk wel mogelijk om altijd te differentiëren? In hoeverre beschik je als docent over de juiste benodigdheden en faciliteiten om differentiatie te laten slagen? En welke rol kun je hierin zelf spelen als docent? Het gezamenlijk discussiëren over dit soort vraagstukken zal leiden tot nieuwe inzichten en ideeën. Aan het einde van de cursus gaan deelnemers naar huis met een aantal praktische tools waarmee ze, ook wanneer het onhaalbaar lijkt, tegemoet kunnen komen aan verschillen tussen leerlingen.

Competenties

Cursisten verwerven:

  • Kennis over verschillende aspecten die een rol spelen als het gaat om differentiatie en verschillen tussen leerlingen;
  • Inzicht in de verschillende vormen van differentiatie, de benodigdheden om differentiatie te doen slagen en de rol die je daarin kunt spelen als docent;  
  • Vaardigheden om verschillende vormen van differentiatie toe te passen in de praktijk.

Let op! Bring your own device


Te raadplegen literatuur

  • Berben, M. (2018). Differentiëren is te leren! Omgaan met verschillen in het vo en mbo. Utrecht: CPS;
  • Castelein, E., Coens, J., De Witte, K., Houben, A., Lauwers, W., Segers, J. & Van den Branden, K. (2016). Binnenklasdifferentiatie: een beroepshouding, geen recept. Praktijkgids voor leraren, student-leraren en lerarenopleiders. Leuven, België: Acco;
  • Struyven, K., Coubergs, C., Gheyssens, E. & Engels, N. (2015). Ieders leer-kracht: binnenklasdifferentiatie in de praktijk. Leuven, België: Acco.
Deelname aan de University kost € 149,- (incl. BTW) per persoon, de catering is hierbij inbegrepen.

De derde inschrijving krijgt 50% korting: schrijven jullie je gelijktijdig in met drie docenten van dezelfde school of instelling en wordt de factuur naar één mailadres gestuurd, dan rekenen wij voor de derde persoon slechts 50% van de genoemde bedragen.

Voor studenten hanteren wij een speciaal studententarief van € 25,- (incl. BTW). De korting is alleen geldig indien dit bij de aanmelding is aangegeven en op vertoon van een geldige studentenpas.

De University vindt plaats op 7 april 2020 van 10.00 uur tot 15.30 uur in het Van der Valk Hotel Utrecht.

Routebeschrijving

Sluiten

Met de auto
Van der Valk Hotel Utrecht is gelegen langs de A12 afslag 17 (Utrecht/Jaarbeurs/Kanaleneiland). Het adres voor de navigatie is: Winthontlaan 4-6, 3526 KV, Utrecht.

U kunt uw auto parkeren in de parkeergarage van het hotel, wij verzorgen uw uitrijkaart.

Openbaar vervoer vanaf Utrecht CS
• Buslijnen: 65, 74 en 77
• Sneltramlijnen: 60 en 61

Vragen & offerte

Heeft u vragen of wilt u een offerte aanvragen? Neem dan contact met ons op via het onderstaande telefoonnummer of contactformulier:

Tel: 0316 820 993 Stuur ons een email
Copyright VO-University 2018 - 2020
Design & development by: Timeless Design