Omstreden geschiedenis

Opleidingdetails

Marc van Berkel
11-06-2019
15:30 tot 19:30 uur
Van der Valk Hotel, Utrecht
Marc van Berkel
11-06-2019
15:30 tot 19:30 uur
Van der Valk Hotel, Utrecht

De omgang met omstreden thema’s is het uitgangspunt van deze cursus. Deze thema’s vragen om zorgvuldige aandacht, met name in het onderwijs. Lang niet altijd worden verschillende perspectieven geboden op dergelijke historische thema’s. De drie omstreden thema’s die hier aan de orde komen zijn het Nederlandse koloniale verleden inclusief slavernij; WO2 en de Holocaust en de dekolonisatie van Indonesië.

Cursusleider: Marc van Berkel

Deze cursus wordt gegeven door Marc van Berkel. Marc van Berkel studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Leiden. Na zijn afstuderen werkte hij enkele jaren als bedrijfsjournalist. Daarna verbleef hij een aantal jaren in Rostock, in de voormalige DDR, waar hij verantwoordelijk was voor de opleiding van werkloze Oost-Duitsers uit die regio. Na zijn terugkeer in Nederland werkte hij als leraar geschiedenis en decaan aan een Daltonschool in Voorburg (1993-2007). In de tussentijd werkte hij als docent moderne Europese geschiedenis aan het Leiden University College en ontwikkelde cursussen en docententrainingen bij het Duitsland Instituut van de Universiteit van Amsterdam. In 2007 werd hij benoemd tot hoofddocent bij de vakgroep geschiedenis van het ILS aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). Sinds 2010 is hij voorzitter van de opleidingscommissie.

In 2017 promoveerde Van Berkel aan de Erasmusuniversiteit in Rotterdam (publicatie: Plotlines of Victimhood. The Holocaust in German and Dutch History Textbooks, 1960-2010). Sinds 2015 is hij afgevaardigde bij de International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA). Sinds 2014 organiseert hij seminars in samenwerking met het Staatsmuseum Auschwitz-Birkenau.
Tijdens zijn onderzoek heeft Van Berkel verschillende papers gepresenteerd op internationale conferenties, zoals de BAHS-conferentie over de aanwezigheid van de Holocaust in de samenleving (2016 UCL), de internationale onderzoekconferentie over onderwijs over de Holocaust (2016, Universiteit van Luzern), de internationale conferentie van de Association Internationale de Recherche en Didactique de l'Histoire et des Sciences Sociales (2014, Fribourg).

Inhoud

Multiculturele klassen en toenemende re-nationalisering maken een zorgvuldige aandacht voor omstreden aspecten van het verleden urgenter. Docenten hebben veel thema’s te behandelen: men kan moeilijk verwachten dat ze over al die onderwerpen de laatste expertise in huis hebben. Daardoor zijn ze extra aangewezen op de lesmethoden en vallen tijdens de lessen vaak terug op uitingen van populaire cultuur, zoals films en stripboeken, soms zonder de historische context in kaart te brengen. Ongemerkt houdt men zo mythes over gevoelige historische onderwerpen in stand. Dit, terwijl het juist betekenisvoller kan zijn om leerlingen kritisch te leren denken op grond van verschillende, liefst conflicterende bronnen. Dit stimuleert empathie, zelfreflectie, gevoel voor democratisering en laat ruimte voor verschillende meningen.

Competenties

Cursisten verwerven:

  • Kennis over de genoemde thema’s naar de laatste stand van wetenschappelijk onderzoek en historische informatie over didactische handreikingen ten behoeve van de omgang met omstreden historische thema’s (multiperspectiviteit en kritisch bronnengebruik);
  • Inzicht in de opbouw en werking van leermiddelen;
  • Vaardigheden in het gebruik van instrumenten voor kritische leermiddelenanalyse.

Het getoonde materiaal (historische informatie en conflicterende bronnen) kan onmiddellijk in lespraktijk ingezet worden op lange termijn zullen de cursisten geschoold zijn in analyse van lesmateriaal en een aantal instrumenten beheersen ten behoeve van keuzemogelijkheden voor leermiddelen.

Let op! Bring your own device

 

De kosten voor de volledige opleiding (alle vier de cursussen) bedragen € 1195,-. Dit zijn vier cursusdagen inclusief hand-outs, lesmateriaal, handvatten om opgedane kennis al de volgende dag in de klas in te zetten, eten & drinken en inclusief BTW.

Iedere cursus is ook los te volgen voor € 345,- inclusief BTW.

3e deelnemer voor de helft: schrijven jullie je gelijktijdig in met drie docenten van dezelfde school of instelling en wordt de factuur naar één mailadres gestuurd, dan rekenen wij voor de derde persoon slechts 50% van de genoemde bedragen.

Willen jullie met meer dan drie deelnemers van dezelfde school of instelling deelnemen? Neem dan contact met ons op voor een offerte op maat.

Voor studenten hanteren wij een speciaal studententarief van € 49,95 inclusief BTW per cursus, op vertoon van een geldige studentenpas. Wil jij hier gebruik van maken, geef dit dan bij je aanmelding aan.

Routebeschrijving

Sluiten

Met de auto
Van der Valk Hotel Utrecht is gelegen langs de A12 afslag 17 (Utrecht/Jaarbeurs/Kanaleneiland). Het adres voor de navigatie is: Winthontlaan 4-6, 3526 KV, Utrecht.

U kunt uw auto parkeren in de parkeergarage van het hotel, wij verzorgen uw uitrijkaart.

Openbaar vervoer vanaf Utrecht CS
• Buslijnen: 65, 74 en 77
• Sneltramlijnen: 60 en 61

Vragen & offerte

Heeft u vragen of wilt u een offerte aanvragen? Neem dan contact met ons op via het onderstaande telefoonnummer of contactformulier:

Tel: 0316 820 993 Stuur ons een email
Copyright VO-University 2018 - 2019
Design & development by: Timeless Design