Digitaal muziekonderwijs in de praktijk

Opleidingdetails

Roger van Straaten
07-04-2020
11:30 - 13:00
Van der Valk Hotel, Utrecht
Roger van Straaten
07-04-2020
11:30 - 13:00
Van der Valk Hotel, Utrecht

Vijf jaar geleden besloot Roger volledig digitaal te gaan werken. Zijn ervaringen deelt hij graag. Niet alleen de voor de hand liggende voordelen, maar ook de moeilijkere issues.

Cursusleider: Roger van Straaten

Roger van Straaten is docent muziek op het Stedelijk Gymnasium te ’s-Hertogenbosch. Na werkzaamheden in o.a. muziek-technologie, filmindustrie en reclamemuziek een vijftiental jaren geleden (gelukkig) overgestapt naar het middelbaar onderwijs. Naast muziek altijd wel voorliefde voor techniek en toegepaste ICT gehouden, en mag dat graag integreren in het huidige muziekonderwijs. Inmiddels zelf 2 kinderen in middelbare-school-leeftijd, dus ook thuis wordt praktijkervaring opgedaan.

Inhoud 

Ongeveer vijf jaar geleden heb ik besloten om de bestaande muziekmethode af te schaffen en vanaf dan geheel digitaal te gaan werken, met een volledig digitale lesmethode. Een beetje een sprong in het diepe, waarvan ik aanvankelijk dacht alleen de mooie en interessante vruchten uit te plukken, en de rest van de lespraktijk op de traditionele manier in te vullen, met eigen materiaal. Vooral het digitaal toetsen interesseerde me enorm, want de situatie met stapels nakijk-papieren om je heen aan de keukentafel was iets wat volgens mij wel anders moest. Maar een muziektoets, en dan digitaal? Hoe gaat dat dan met noten en ritmes en notatie en zo? Ik geloofde er nog niet helemaal in.

Een aantal jaren verder heb ik ontdekt dat het zeker wél kan. Ik heb ontdekt hoe anders je lespraktijk wordt, door de digitale component ineens ook veel gedifferentieerder bijvoorbeeld. Ik kan veel vaker de rol als coach aannemen in plaats van de grote animator. Natuurlijk blijven de praktijklessen met vele jengelende keyboards of valse gitaren ook deel uitmaken van mijn lesinhoud, maar steeds vaker is er het getik van toetsenborden van laptops, met af en toe een vinger in de lucht voor een vraag, opmerking, of enthousiast verhaal.

Én, in toetsweken is het geen probleem om de muziektoets lekker laat te plaatsen in het toetsprogramma; in een paar uurtjes kijk ik toch zeker wel een klas of tien na, inclusief de administratie achteraf. Ruim op tijd alles op orde voor de vergaderingen! Ik zie de collega’s nog steeds sjouwen met grote enveloppen met toetsen.

Dit soort praktijkverhalen deel ik graag met je. Niet alleen de voor de hand liggende voordelen, maar ook de wat moeilijkere issues waar je mee te maken krijgt. En: ook vooral veel ruimte voor vragen of twijfels en hands-on praktijkvoorbeelden van oplossingen.

Competenties

Cursisten verwerven:

  • Kennis over manieren waarop digitale leermiddelen het leren en lesgeven kunnen ondersteunen;
  • Inzicht in hoe je praktijklessen en digitaal lesmateriaal kunt verbinden;
  • Vaardigheden om digitaal te toetsen.

Let op! Bring your own device


Te raadplegen literatuur

Deelname aan de University kost € 149,- (incl. BTW) per persoon, de catering is hierbij inbegrepen.

De derde inschrijving krijgt 50% korting: schrijven jullie je gelijktijdig in met drie docenten van dezelfde school of instelling en wordt de factuur naar één mailadres gestuurd, dan rekenen wij voor de derde persoon slechts 50% van de genoemde bedragen.

Voor studenten hanteren wij een speciaal studententarief van € 59,- (incl. BTW). De korting is alleen geldig indien dit bij de aanmelding is aangegeven en op vertoon van een geldige studentenpas.

De University vindt plaats op 7 april 2020 van 10.00 uur tot 15.30 uur in het Van der Valk Hotel Utrecht.

Routebeschrijving

Sluiten

Met de auto
Van der Valk Hotel Utrecht is gelegen langs de A12 afslag 17 (Utrecht/Jaarbeurs/Kanaleneiland). Het adres voor de navigatie is: Winthontlaan 4-6, 3526 KV, Utrecht.

U kunt uw auto parkeren in de parkeergarage van het hotel, wij verzorgen uw uitrijkaart.

Openbaar vervoer vanaf Utrecht CS
• Buslijnen: 65, 74 en 77
• Sneltramlijnen: 60 en 61

Vragen & offerte

Heeft u vragen of wilt u een offerte aanvragen? Neem dan contact met ons op via het onderstaande telefoonnummer of contactformulier:

Tel: 0316 820 993 Stuur ons een email
Copyright VO-University 2018 - 2020
Design & development by: Timeless Design