Is methode-loos stuurloos?

Opleidingdetails

Michel Berendsen
12-03-2019
15:30 tot 19:30 uur
Van der Valk Hotel, Utrecht
Michel Berendsen
12-03-2019
15:30 tot 19:30 uur
Van der Valk Hotel, Utrecht

Zelf lesmateriaal maken. Op elke opleiding gebeurt het, en elke directie wil het. Wat zijn de voordelen van zelf materiaal maken, en wat is het voordeel van een kant en klare lesmethode.

Cursusleider: Michel Berendsen

Deze cursus wordt gegeven door Michel Berendsen. Michel Berendsen is hoofdvakdocent aan de Opleiding Docent Muziek op Maat van het ArtEZ conservatorium Zwolle, uitgever van BeatsNbits en muziekredacteur van het tijdschrift Kunstzone. Daarnaast schrijft hij mee aan het online platform Duurzaam Muziekonderwijs en is hij projectmedewerker en onderwijskundig adviseur van het Thermos-project aan het UMC Utrecht, waarin met behulp van Learning Analytics dreigend studie-uitval bij studenten wordt gemeten.

Inhoud

Deze cursus is ontwikkeld voor muziekdocenten in het voortgezet onderwijs die met een methode werken, zelf lesmateriaal maken of een combinatie van de twee.

Zelf lesmateriaal maken. Op elke opleiding gebeurt het en veel schooldirecties willen dit, al is dat vaak omwille van kostenbesparing. Er zijn ook ideële onderwijsconcepten die uitgaan van het zelf maken van lesmateriaal, zoals het makersonderwijs en Kunskapsskolan. Wat zijn de voordelen van zelf materiaal maken en het gebruik van een methode, en waar moet deze dan aan voldoen? Is het verstandig om een methode te gebruiken en hoe doe je dat dan? Hoe voorkom je dat je wordt onderworpen aan een dogmatisch onderwijsconcept of methode?

Om deze vragen te beantwoorden, kijken we naar ordeningsprincipes als leerlijnen, leereenheden, structuur en overige aspecten waarmee de methode onderwijsleerprocessen ondersteunt. Via een korte studie naar de pro’s en contra’s, trekken we conclusies.

Aan de hand van deze cursus krijg je direct inzicht in het effectief gebruiken van bestaand lesmateriaal en kun je vanaf morgen met je leerlingen het meeste leerrendement uit je lessen halen!

Bij het ontwerpen van eigen lesmateriaal en het maken van keuzes in methodes kun je de curriculumcomponenten van Thijs & Van den Akker (2009) zo inzetten dat ze leiden tot een consistent ontwerp en constructive alignment (Biggs, 1999).

Ter voorbereiding van deze cursus willen we je vragen om - indien je dit hebt - eigen lesmateriaal mee te nemen om samen in te kijken en te bespreken.

Competenties

Cursisten verwerven:

  • Kennis over voor- en nadelen, uitdagingen en valkuilen van het werken met een methode en eigen lesmateriaal;
  • Inzicht in het beoordelen van les- en methodemateriaal op basis van criteria die leiden tot effectief muziekleren bij leerlingen;
  • Vaardigheden om met eigen lesmateriaal en de methode een consistent en effectief leerprogramma ontwikkelen. 

Let op! Bring your own device

De kosten voor de volledige opleiding (alle vier de cursussen) bedragen € 1195,-. Dit zijn vier cursusdagen inclusief hand-outs, lesmateriaal, handvatten om opgedane kennis al de volgende dag in de klas in te zetten, eten & drinken en inclusief BTW.

Iedere cursus is ook los te volgen voor € 345,- inclusief BTW.

3e deelnemer voor de helft: schrijven jullie je gelijktijdig in met drie docenten van dezelfde school of instelling en wordt de factuur naar één mailadres gestuurd, dan rekenen wij voor de derde persoon slechts 50% van de genoemde bedragen.

Willen jullie met meer dan drie deelnemers van dezelfde school of instelling deelnemen? Neem dan contact met ons op voor een offerte op maat.

Voor studenten hanteren wij een speciaal studententarief van € 49,95 inclusief BTW per cursus, op vertoon van een geldige studentenpas. Wil jij hier gebruik van maken, geef dit dan bij je aanmelding aan.

Routebeschrijving

Sluiten

Met de auto
Van der Valk Hotel Utrecht is gelegen langs de A12 afslag 17 (Utrecht/Jaarbeurs/Kanaleneiland). Het adres voor de navigatie is: Winthontlaan 4-6, 3526 KV, Utrecht.

U kunt uw auto parkeren in de parkeergarage van het hotel, wij verzorgen uw uitrijkaart.

Openbaar vervoer vanaf Utrecht CS
• Buslijnen: 65, 74 en 77
• Sneltramlijnen: 60 en 61

Vragen & offerte

Heeft u vragen of wilt u een offerte aanvragen? Neem dan contact met ons op via het onderstaande telefoonnummer of contactformulier:

Tel: 0316 820 993 Stuur ons een email
Copyright VO-University 2018 - 2019
Design & development by: Timeless Design